Mellplasztika

Mellnagyobbítás

A mellnagyobbító beavatkozásokat olyan hölgyeknek ajánljuk, akik melleiket túl kicsinek, aránytalannak érzik testalkatukhoz képest. Ez fennállhat tinédzser koruk óta, vagy akár a szülést és szoptatást követően kissé megsorvadt emlőállomány következtében. A beavatkozás szintén alkalmas enyhe fokban megereszkedett mellek korrekciójára is (dual plane technika).

Mellkisebbítés

Olyan hölgyeknak ajánljuk, akik a szülés vagy szoptatás, nagyobb testsúlyingadozás után, vagy egyszerűen adottságaikból kifolyólag úgy érzik, hogy mellük már nem a régi, vagy szimplán az idő múlásával megereszkedett.
Mellfelvarrás

Olyan hölgyeknak ajánljuk, akik a szülés vagy szoptatás, nagyobb testsúlyingadozás után úgy érzik, hogy mellük már nem a régi, vagy szimplán az idő múlásával megereszkedett. A beavatkozás során idegen anyagot nem használunk, hanem csak a saját szöveteket újraformázva remodelláljuk a mellet egy csinosabb vonalvezetés érdekében. Így a méret érdemben nem változik, csak új formát kap - természetesen a konzultáción közösen egyeztetett szempontok alapján.

Mell aszimmetria

Olyan hölgyeknek ajánljuk, akiket nagyon zavar melleik nem azonos mérete, formája. Ez fennállhat tindézserkoruk óta, vagy nagyobb testsúlyingadozást követően is. A szépséghiba korrigálására szerencsére több módszerünk is van, a konzultáció során közösen találjuk ki a legmegfelelőbb megoldást. Ez lehet akár eltérő mértékű szilikonimplantátumok használata, de nagyobb emlők esetén felvarrás és kisebbítés kombinációja is.

Fibroadenoma eltávolítása

Fiatal hölgyeknél gyakran előforduló jóindulatú emlődaganat a fibroadenoma. Kialakulásának okai nem tisztázottak, de fokozott ösztrogén hatás szinte mindig megfigyelhető. Jellemzően önvizsgálat során derül fény az elváltozásra, majd ultrahang, illetve radiológus szakvélemény alapján aspirációs citológia (más néven vékonytűs biopszia) történik az igazolására. Néhány esetben spontán visszafejlődés is előfordulhat, azonban gyakran lassú növekedés észlelhető a rendszeres kontrollok során. Szerencsére nagyon ritka a rosszindulatú elfajulás. Amennyiben növekszik, illetve a pácienst zavarja, az eltávolítás mérlegelendő. Ilyenkor a tokjával együtt kimetszett elváltozást minden esetben teljeskörű szövettani feldolgozásra küldjük, hogy pontos diagnózist kapjunk.
Természetesen nem feltétlenül, de nagyméretű daganatok esetén szóba jön ilyen esetben az emlő korrekciója (az eltávolított volumen pótlása) szilikon implantátum segítségével, hiszen a legtöbb esetben egy metszésből eltávolítható a fibroadenoma és behelyezhető az implantátum is.

Befelé forduló mellbimbó korrekciója

A női emlő bimbója a bimbóudvar bőrében lévő izomrostok ingerlésének hatására képes kiemelkedni a bimbóudvar szintjéből, ezáltal megkönnyíteni a csecsemő táplálását. Az előemelkedés feltététele a megfelelő hosszúságú tejmirigy kivezető csatorna. Oldalanként 18-20 ilyen kivezető csatorna található a bimbó belsejében. Amennyiben a kiemelkedés gátja a túl rövid kivezető csatorna, akkor csak ezek átvágásával lehet elérni a kiemelkedést, ezáltal a szoptatási képességet megszüntetve, csak esztétikai eredményt érhetünk el. Éppen ezért megfontolandó, hogy fiatal, gyermekvállalás előtt lévő hölgyeknek mennyiben javasolt a korrekció, ugyanis előfordulhat, hogy bár nem képes előemelkedni a bimbó, de szoptatásra mégis alkalmas. Emiatt inkább a gyermekáldást követően javasoljuk a műtét elvégzését.

Helyreállító mellműtétek

Több módszer is az orvostudomány rendelkezésére áll, hogy a daganatos betegségből való gyógyulás után a páciensek az egészségük mellett a testük külalakját is visszakapják. Nem pusztán a régi idomok újra megalkotása lehet a kitűzött cél, hanem hogy egy annál ideálisabb, számukra mindig is vágyott állapotot érhessenek el a műtétek segítségével.
Szinte minden esetben több beavatkozás szükséges ahhoz, hogy lépésről lépésre kialakítsuk a mell új domborulatait, a bimbót és bimbóudvart - a lehető legtökéletesebb eredmény és szimmetria elérése érdekében. Felhasználhatunk saját szöveteket (hasi lebeny, háti lebeny, saját zsír átültetése), szövettágító eszközöket, szilikon implantátumot is az újraalkotáshoz.
Fontos tudni, hogy egy évet mindenképpen várni kell a helyreállító mellműtéttel az onkológiai kezelés befejezése és a bizonyított gyógyulás után, amelyet onkológus vagy onkológiai bizottság részéről dokumentáció kell hogy alátámasszon.