Mommy makeover
Mommy makeover – mégis mit értünk ez alatt a divatos angolból átvett szó összetétel alatt? Talán mindenki egy kicsit mást. A következő sorokban vázolnánk a mi értelmezésünket.

A gyermekáldás vállalása (csúnyán, ám népszerűen mondva: terhesség) kihívások elé állítja az édesanyákat, mind testi, mind pedig lelki szempontból: rengeteget ad, de el is vesz. Mit vesz el? A választ itt természetesen mi csak a saját szakterületünkre korlátozzuk. A várandósság alatt a két fő áldozat a mellek és a has lehetnek, persze nem mindenkinél és nem egyformán. A szülés után pedig az éjszakázások az arcbőrön is nyomot hagyhatnak.
Szerintünk érdemes a műtéteket akkorra időzíteni, ha több gyermeket már nem tervez az édesanya, hogy az elért eredmény minél tovább tartson. Sok mindentől függ, hogy mennyire lesz tartós (leginkább alkati kérdés), de szerencsés esetben a korrekció jó sok évre kitolható. A plasztikai műtéteknek ideális időzítése nincs, mindenkinek az életviteléhez kell szabnia a beavatkozás időpontját, mikor tud a legtöbb időt a regenerálódásra szánni. Egyes műtétek egymással remekül kombinálhatóak, de sokszor az altatás becsült hossza előbb szab határt a tervezésnél, mint amennyit az édesanyák elbírnának a felépülés során. Ezt is mindig egyedileg kell elbírálni a konzultáció alkalmával, hogy ki, mit, mikor és hogyan szeretne.

Mellek A plasztikai műtétek jelentős részét a mellplasztikai beavatkozások teszik ki. Nagyon leegyszerűsítve 3 félét különböztetünk meg a mommy makeover során:
  • Implantátum behelyezés (kis megereszkedés, illetve kevés saját állomány esetén)
  • Mellfelvarrás (ha maradt elég újraformázható anyag)
  • Illetve ennek a kettőnek a kombinációja
Mindenkinél egyéni, hogy melyik beavatkozás adja a legjobb eredményt, ebben a szakorvossal történő személyes konzultáció segít. Általánosságban elmondható, hogy azok a hölgyek akik vékonyak voltak gyermekvállalás előtt, kicsi de formás mellekkel rendelkeztek, a várandósság alatt nem híztak többet 15 kilogrammnál, a szoptatás befejeztével rendszerint elégedetlenek az emlők méretével, azok felső pólusával, amely a melltartót nem tölti ki (előrehajláskor eláll a szivacs), sokszor még a super push-up sem segít. Azok a hölgyek, ahol a testsúly gyarapodás jelentősebb volt, és a mellek mérete eleve nagyobb volt, ott elsősorban az emlő megereszkedése, a felső pólus csökkenése okoz panaszt. A mellek felső pólusának teltebbé tétele implantatum segítségével orvosolható, a megereszkedés pedig felvarrással.
A szoptatás befejezése után 6-12 hónapot javasolt várni a beavatkozással. A javasolt éves szűrővizsgálatok minden beavatkozás után ugyanúgy szükségesek és elvégezhetőek.

Hasi terület A hasfal a várandósság alatt komoly átalakuláson megy keresztül. Hasonlattal élve: olyan mintha egy rugót egyszer túlhúznék, aztán elengedem, de nem lesz már ugyanolyan rövid mint a kiinduláskor. Nagyon fontos a szülés után a hasizmok tréningje (pl. love my belly, lehetőleg szakember bevonásával), melynek hatására nagyon sokszor gyönyörűen helyreáll a “rugó” és elkerülhető a plasztikai műtét. Amennyiben viszont mégsem sikerül, akkor a szétnyílt hasizom (ezáltal az egész hasfal) helyreállítása szükséges, esetenként a fennálló köldöksérv megoldásával együtt. Ez kis bőrfelesleg esetén MIDI, jelentősebb bőrfelesleg esetén teljes hasplasztikát jelent. Mini hasplasztikát akkor végzünk, ha a hasfal szétcsúszása (rectus diastasis) nem áll fenn, csak kis alhasi bőrfelesleg maradt. A beavatkozások kiegészíthetőek hasi és deréktáji zsírszívással.

Arc A fent vázolt két fő terület egészíthető ki az arc különböző kisebb-nagyobb, műtétes (leggyakrabban felső szemhéjplasztika) vagy szike nélküli esztétikai beavatkozással (botox, hyaluronsavas töltés, szálbehúzás stb.). Mindez azt célozza, hogy az édesanya nőiességét restauráljuk, ügyelve arra, hogy ne essünk át a ló túloldalára és megmaradjunk a természetesség határain belül. A plasztikai sebészt a sóhoz tudnám hasonlítani ebben az esetben is: ha keveset használunk belőle, az étel ízletes lesz. Ha sokat, akkor viszont ehetetlen.

A beavatkozásokról részletesebben a megfelelő menüpont alatt olvashat.