A szétnyílt hasizom (rectus diastasis) – előtte utána képpel

A két egyenes hasizmot normál esetben egy vékony szalag (latinul: linea alba) köti össze, ez ideális testalkat esetén szépen kirajzolódik.

A terhesség folyamán a méh növekedése során teret keres magának, és mivel a medence, a rekeszizom és háti gerinc elég merev határokat alkotnak, egyedül a rugalmas hasizmok felé van terjeszkedési mód. A természet erre azt a megoldást találta ki, hogy az egyenes hasizmokat függönyszerűen szétcsúsztatja. Ennek eredményeképpen a korábban említett vékony vonal egy széles lemezzé alakul át (lamina alba). Miután a kisbaba világra jött (akár természetes szüléssel, akár császármetszéssel) ez a lemez zsugorodni kezd, és szerencsés esetben a kiinduláshoz nagyon hasonló állapotot vesz fel. Ebben szerepet játszik a megfelelő testmozgás, genetika, és a testsúlygarapodás visszafogott mértéke.

Sajnos a testi adottságok esetében nem mindenkihez ugyanolyan kegyes a sors, és sokszor ez a visszahúzódás nem történik meg kellőképpen. Jellemzően a kiszélesedett lemez orsú formájú, azaz a legszélesebb pontja a köldök környékére esik. Sokszor a köldökgyűrű is kitágul, amelyben sajnos sérv is keletkezhet. A diagnózist a hölgyek saját maguk is fel tudják állítani, de szakember segítségét is igénybe vehetik (gyógytornász, orvos, ultrahang vizsgálat). 

Kitartó páciens és kisméretű szétnyílás esetén megoldás nyújthatnak az erre kifejlesztett speciális hasizom regeneráló tornák (pl. Love Your Belly). Ha a térning nem vezet sikerre, szerencsére a modern orovostudomány (azaz egy jó plasztikai sebész 🙂 ) szinte biztosan megoldást tud nyújtani a problémára. Hangsúlyozzuk, hogy a műtét csak akkor lehet sikeres, ha a páciens testsúlya eléri a közel ideálisat!

Az ilyenkor választandó beavatkozás a midi-, vagy a teljes hasplasztika. A szétnyílt hasizom műtét során az öltések segítségével a hasfalat cipzárszerűen összehúzzuk, az esetlegesen fennálló köldöksérvet is egyidejűleg megoldjuk. Amennyiben szükséges a kialakult bőrfelesleget is eltávolítjuk, és a köldököt új helyzetbe hozzuk. 

Ha a páciens a közeljövőben még kisbabát tervez, érdemes a műtétet azutánra halasztani a végleges eredmény érdekében. Viszont ha valaki a hasplasztika után lesz mégis várandós, a terhességet a beavatkozás nem fogja befolyásolni, viszont később újabb korrekciós műtét válhat szükségessé. 

A képen egy 50 éves, háromgyermekes édesanya teljes hasplasztikája látható, aki a műtét után újra hordhatta azt a fürdőruháját, amit 17 éves lánya születése előtt viselt utoljára. A kép a 3 hetes varratszedéskor készült.