Onkoplasztika: azonnali mell rekonstrukció

A melleket érintő daganatos megbetegedések során a páciens természetes vágya, hogy úgy szabaduljon meg a tumortól, hogy közben a nőiességén nem esik csorba. Az azonnali helyreállítás, mint lehetőség nagyban függ a beteg alkatától. Szerencsére sok hölgynél tudunk egy ülésben rekonstrukciót is végezni. Ebben az esetben a páciens a saját mellszövetével alszik el a műtőben, majd pedig a pótlással ébred fel, a látványbeli különbség pedig csak egy árulkodó heg. Jobb eséllyel indulnak a vékony, kis keblű hölgyek, az ő esetükben kitűnő esztétikai eredmény elérésére van mód. Ilyenkor lehetőség van a teljes mirigyállomány és őrszem nyirokcsomó eltávolítására, majd a mellizom-fűrészizom-hasizom segítségével egy tasakot képzünk, amelybe az impantátum behelyezhető.

Az alábbi előtte-utána összeállításon a legfelső kép a kiindulási állapot (emlőmirigy nagy részét érintő kiterjedt DCIS, invazív gócokkal). A második képen látszik az emlő áthajlásában ejtett metszés (varratszedéskor, azaz 2 hetes korban készült kép), illetve a mirigyállomány helyén lévő implantátum. A legalsó képet 3 hónapos korban készítettük. A hegek érési folyamata egyéni, körülbelül 1-2 éves időtartamot vesz igénybe.

Azonnali helyreállító műtét természetesen csak onkológiai bizottság előzetes jóváhagyásával végezhető. Figyelembe kell venni a daganat számos jellemzőjét: viselkedését, méretét, a kiegészítő sugár-, és kemoterápia szükségességét. Ezek az implantátum megmaradása szempontjából fontos kérdések.