Mellplasztika – mellfelvarrás hegek gyógyulása

Hogy a Mesteremet (dr T.) idézzem “egy jó heg van csak: amelyik nincs” 🙂

Sok hölgy említi a konzultáción, hogy nem szeretne hegeket a mellfelvarrás, vagy más mellplasztikai műtét után. Viszont ahogy nincsen rózsa tövis nélkül, ugyanúgy nincs műtét sem heg nélkül. Valóban vannak olyan szerencsés adottságú emberek, akiknek a bőre szinte láthatatlanul gyógyul, de ezt garantálni nem lehet sajnos. Mi minden esetben mindent megteszünk a legszebb gyógyulás érdekében, a többi viszont Önökön múlik. A hegesedés folyamata 3 tényezőtől függ: a sebész munkájától (kb 30%), a páciens mennyire vigyáz a sebre gyógyulás során (kb 30%), illetve a páciens genetikai kódjától (kb 40%). Mi minden esetben mindent megteszünk a legszebb gyógyulás érdekében, a többi viszont Önökön múlik. A hegesedés folyamata 3 tényezőtől függ: a sebész munkájától (kb 30%), a páciens mennyire vigyáz a sebre gyógyulás során (kb 30%), illetve a páciens genetikai kódjától (kb 40%). 

Mire törekedhet a sebész? A metszés minél rövidebb legyen, minél inkább megfeleljen az ideális metszés iránynak, illetve hogy minél rejtettebb helyre kerüljön. A műtét során nagyon fontos a sebszélekkel való kíméletes bánásmód, a folyamatos védelem a kiszáradástól, a minél rövidebb műtéti idő, a kifogástalan állapotú műszerpark, prémium minőségű fonalak használata a varrás során, és még sok-sok apró tényező. Talán le sem kellene írnunk, annyira egyértelmű: a szép varrás a plasztikai sebészeknél alapkövetelmény.
Sok-sok évnyi tapasztalat után is bátran valljuk, hogy a lehető legszebb metszést még mindig egy jó minőségű szikével lehet ejteni, dacára a technika legújabb vívmányainak, amelyek a piacot időről időre meghódítani igyekeznek.
A sebgyógyulás körülbelül a varratszedés környékén fejeződik be (kb 3 hetesen), viszont a hegesedési folyamat csak ekkor kezdődik. Több fázisa van: az elején fokozottan pirosodhat, kiemelkedhet a bőrből, majd idővel kezd csak elhalványulni.

Varratszedés után különböző hegkezelő tapaszok, szép hegesedést elősegítő krémek használata mindenképp javasolt, de itt is egyéni, hogy kinek melyik használ a legjobban. Itt is igaz, hogy a gyógyulás folyamata belülről kezdődik, és nem feltétlenül a külső behatások a mérvadóak. Egyesek a kollagén táplálékkiegészítőkre is esküsznek. Ami biztosan árt: folyamatos fizikai irritáció (dörzsölés), szolárium, dohányzás.

Hoztunk képet is Önöknek, jelen esetben a mellkisebbítés/mellfelvarrást példáját vettük elő, mint klasszikusan egy olyan műtét, ahol a hölgyek félnek a sok hegtől.

A fotón mellkisebbítés képei láthatóak, a műtét után 3 hetes és 3 hónapos korban.