Onkoplasztika: mell helyreállítás

Emlőrák utáni helyreállító műtét

A honlapon igaz nem hangsúlyozzuk, de a Doktor úr heti 2 napot kórházban dolgozik, ahol munkájának legnagyobb részét onkoplasztikai tevékenység teszi ki. Erről szeretnénk most egy kicsit mesélni Önöknek, hogy jobban megismerjék munkásságát. A mell, mint a nőiesség szimbóluma gyakran esik áldozatul daganatos megbetegedésnek. A mellrák jelenleg listavezető a világon a nők onkológiai betegségeit illetően. Becsült adatok alapján minden 9-10. hölgy szembesülhet ezzel a problémával élete során. Szeretnénk hangsúlyozni, hogy nem kell rögtön megijedni a diagnózist kézhez kapva, hiszen időben felismerve a betegség nagyon jól kezelhető, gyógyítható. A terápiás terv felállítását mindig onkológiai bizottság végzi, a döntés kivétel nélkül a páciens bevonásával történik. Egyes esetekben elegendő a műtéti megoldás is, a gyógyszeres-, és sugárterápia szükségessége nem törvényszerű. A gyógyulást követően sokan nem elégszenek pusztán egészségük visszaszerzésével, hiszen évszázadok óta az esztétikai szempontok is nagyon fontos szerepet játszanak a hölgyek életében. Ebből a megközelítésből kifolyólag kifejezetten kedvező, ha a műtétet plasztikai sebész végzi. Tévhit, hogy a daganatos mellet mindig eltávolítják, sok esetben elegendő pusztán a dagantos szövet kimetszése, amely kisebb változást okoz csupán a mellen. Amennyiben mégis nagyobb beavatkozásra lenne szükség, ma már lehetőség nyílik a női mell onkoplasztikai elvek szerinti műtétjére, vagy az eltávolítást (mastectomia) követő helyreállításra. Ennek során nem csak az érintett mellet, hanem akár az ellenoldali emlőt is szebbé tehetjük, egy mellnagyobbító műtéttel köthetjük össze a helyreállítást.

Erre példa az alábbi kép, amelyen egy fiatal kétgyermekes anyukát látunk, akit megtámadott a kór. Az érintett mellet eltávolították, kemoterápiában és sugárterápiában is részesült a páciens. Fiatalabb korban a betegség sajnos agresszívabb, így markánsabb kezelést igényel a gyógyulás érdekében. A helyreállítás a képeken bemutatott esetben műtétsorozatot jelentett, melynek során saját anyagot (háti lebeny) és szilikon implantátumot is felhasználtunk. Az utolsó képről már csak a bimbó és a bimbóudvar hiányzik a vágyott eredmény eléréséhez. Előbbit saját szövetekből pótoljuk, utóbbit pedig ügyeskezű kozmetikusok tetoválják ki. Amikor a pótlás minden lépése elkészült, előfordulhat, hogy az eredmény felülmúlja a betegség előtti állapotot! A mell helyreállítás (emlődaganat után) finanszírozásáról azt kell tudni, hogy a helyreállítást állja az állam, az ellenoldali mellnagyobbítást nem. Azaz egészséges oldalra behelyezett – természetesen opcionális- implantátumot kivéve a társadalombiztosító minden költséget magára vállal. Egyes esetekben lehetőség nyílik az emlőállomány azonnali pótlására az eltávolítással egyidőben. Tudni kell, hogy ez egy jó esztétikai eredménnyel járó megoldás, ám nem minden esetben járható út, sok feltételnek kell teljesülnie hozzá. Ezek minden esetben egyedi elbírálást igényelnek, amelyek a Doktor úrral való konzultáció során körvonalazódnak.

A BRCA – avagy “Angelina Jolie” – vizsgálat elvégzése olyan hölgyek esetében indolkolt, ahol a családban gyakran fordult elő a megbetegedés. Amennyiben igazolódik a BRCA pozitivitás, TB finanszírozással mindkét emlő mirigyállományának eltávolítása mellett azonnali rekonstukció is lehetséges implantátumok segítségével. Ezúton is szeretnénk hangsúlyozni a szűrés fontosságát, hiszen minél korábban észlelünk egy daganatos folyamatot, a gyógyulás annál könnyebb és biztosabb. A Doktor úrnál (és remélhetőleg mindenhol máshol is) bármilyen szépészeti, mellplasztikai beavatkozás előtt 35 éves kor felett emlő ultrahang és mammográfia szükséges, 35 év alatt ultrahang elegendő. A mammográfia 45 év felett, 2 évente ingyenesen igénybevehető, gyors vizsgálat. Akinek már van mellimplantátuma, ugyanezekkel a módszerekkel tökéletesen vizsgálható a mell. Alternatívaként szóbajön az MR, illetve a CT lézer technológia is, ám szigorúbb radiológusok szerint ezek nem váltják ki a mammográfiát. És ami a legfontosabb persze: az otthon, zuhanyozás közben, szappanos kézzel végzett önvizsgálat a menstruációs ciklus félidejében!