Kerek vagy csepp? Avagy az implantátum dilemma

- B.É. -

Derek vagy csepp alakú implantátum

A mellnagyobbítást tervező hölgyek körében gyakori dilemma, hogy kerek vagy pedig csepp alakú implantátumot (más néven anatómiai implantátum) válasszanak. Főleg, ha több plasztikai sebész véleményét kérik ki több konzultáció során, találkozhatnak homlokegyenest ellentétes álláspontokal, mindkét típus megrögzött híveivel, aminek a teljes összezavarodás lesz az eredménye. Na de akkor kinek van igaza..?
Az egyszeri munkásember, akinek csak kalapácsa van, mindent szögnek nézhet. Az igazság nem meglepő módon itt is félúton van. Az implantátumot – mint ahogy minden mást is – személyre kell szabni. Ebben a kérdéskörben három csoportra osztjuk a hölgyeket. Az első csoportba tartozóknál az elvárások és a testalkatuk alapján mindenképpen csepp formát kell választani a szép eredmény érdekében. A második csoportban épp ellenkezőleg, a kerek forma lesz az ideáls megoldás. A harmadik csoportban viszont mindkettő lehet remek választás. Hihetetlen, nem?
Többnyire a mellplasztika során nem csak az állományt szeretnénk növelni, hanem a megereszkedett formát is szebbé szeretnénk tenni. Ilyenkor lehet jó választás az anatómiai forma, főleg ha igény van a természetes hatásra. Ha viszont teltebb dekoltázst, látványosabb megjelenést szeretnénk elérni, a kerek implantátum lehet a nyerő.
Míg a kerek implantátumok méretválasztéka is jelentős lehetőségeket rejt, addig a csepp formájúak ennek a többszörösét kínálják. Igazság szerint 20-30 cc különbség nem olyan számottevő, mint ahogy azt a hölgyek gondolják, túlgondolni sem érdemes. Ez úgynevezett biometrikus megközelítést kíván a megszokott volumetrikus számok helyett. Régebben csak egy szám (köbcenti) jelentette az implantátum kiválasztását, ma számos méretet veszünk a páciens melléről, mellkasáról, majd ezek alapján határozzuk meg a neki megfelelő implantátumot. Természetesen ez nem csak egy darab tökéletes implantátumméretet jelent. A végleges választáshoz elengedhetetlen a páciens vágyainak, elképzelt vonalainak ismerete, amely a konzultáció során körvonalazódik. A hosszas számodozást, “alkudozást” követően születik meg a beültetendő implantáum mérete és formája. Ki kell emelni, hogy legfontosabb szempont mindig a páciens elégedettsége kell, hogy legyen. Igaz, hogy a plasztikai sebész óhatatlanul képviseli a saját ízlését is a beszélgetés során, ugyanakkor ő is elsősorban orvos, így a közös választás eredménye a páciens egészségét nem károsíthatja, a “Nil nocere”, azaz a “Ne árts” elve alapján.
És akkor még csak nem is beszéltünk arról, hogy izom alá, mirigy alá, vagy pedig dual plane technikával helyezzük be az implantátumot. De szóljon erről majd egy külön bejegyzés 🙂