Anyajegyek
Bőrelváltozások kimetszése:

A bőrelváltozások kimetszése igen széles spektrumot ölel fel, beletartozik az anyajegy, bőrrák, különböző bőrdaganatok, és természetesen bőr alatti “dudorok” is mint például a lipoma vagy atheroma. Fontos hangsúlyozni, hogy a sebész nem bőrgyógyász, nincs meg az anyajegyek szűréséhez való képesítése, ezért mindenkinek javasolt évente bőrgyógyászati szűrésen részt vennie. A sebész azokat az elváltozásokat távolítja el – természetesen a legjobb tudása szerint – amelyeket a bőrgyógyász javasolt, vagy a páciens kéri az eltávolítását. Minden esetben teljeskörű szövettani feldolgozásra kerülnek az eltávolított anyagok (emiatt nem is szeretünk “csak” mintavételt végezni), amelyeket nemzetközi bőrpathologus szakorvos (International Board of Dermatopathology Exam) véleményez. A szövettani lelet birtokában lehet véleményezni az aktuális elváltozásokat, a további sebészi, bőrgyógyászati vagy onkológiai teendőket.
Általában elmondható, hogy a műtét helyi érzéstelenítésben történik, tehát nem szükséges éhgyomorra érkezni, sőt érdemes előtte pár falatot fogyasztani (a vércukorszint leesését megelőzendő). Maga a beavatkozás néhány perc, amely rendszerint csak minimális kellemetlenséggel jár. Az érzéstelenítés előtt a jégspray segítségét is be lehet vetni, de az érzéstelenítő injekciót is a legvékonyabb (inzulinos) tűvel adjuk be. Lidocain érzékenység esetén Ultracaint is lehet választani. Természetesen latexmentes kesztyűvel is készülünk az arra allergiásoknak.
Az otthoni teendőket egyénre szabjuk, a varratszedés általában 2 hetes korban történik, ekkor adjuk át a szövettani leletet is. Sokan kérdezik, hogy fog-e látszódni a heg. Igen, heg mindig marad, csak a szerencséseken valóban alig látható. A hegeket műtét után kímélni kell, “hegszépítő” krémet, UV védelmet javasolunk néhány hónapon keresztül ugyancsak egyénre szabottan. A lézeres eltávolítást anyajegyek, bőrdaganatok esetében nem végezzük, szakmailag nem javasolt, mert a korrekt szövettani feldolgozást ellehetetleníti!