Helyreállító sebészet
Emlődaganatok sebészete:
A mell esetében vannak jó, illetve rosszindulatú daganatok. Ennek eldöntése képalkotó és szövettani vizsgálatok alapján lehetséges. A jóindulatú emlődaganatok eltávolítása (amennyiben indokolt) a mell esztétikai megóvása mellett szinte minden esetben kivitelezhető. Amennyiben egy dagantról kiderül, hogy rosszindulatú, az onkológiai bizottság terápiás tervet állít fel, melynek egyik eleme a műtét (daganat sebészeti eltávolítása, őrszem nyirokcsomó eltávolítása). A tudomány fejlődésével a műtéti radikalitás az elmúlt években jelentősen csökkent. Számos esetben lehetőség van emlőmegtartó műtét elégzésére, illetve emlőeltávolítás esetén azonnali -vagy halasztottan végzett- helyreállításra. Mindkét esetben igyekszünk az onkológiai biztonság mellett az emlőt, mint a nőiesség szimbólumát tekinteni.


Kapcsolódó blogbejegyzések, előtte-utána képek:

Helyreállító mellműtétek:

Több módszer is az orvostudomány rendelkezésére áll, hogy a dagantos betegségből való gyógyulás után a páciensek az egészségük mellett a testük külalakját is visszakapják. Nem pusztán a régi idomok újra megalkotása lehet a kitűzött cél, hanem hogy egy annál ideálisabb, számukra mindig is vágyott állapotot érhessenek el a műtétek segítségével.
Szinte minden esetben több beavatkozás szükséges ahhoz, hogy lépésről lépésre kialakítsuk a mell új domborulatait, a bimbót és bimbóudvart - a lehető legtökéletesebb eredmény és szimmetria elérése érdekében. Felhasználhatunk saját szöveteket (hasi lebeny, háti lebeny, saját zsír átültetése), szövettágító eszközöket, szilikon implantátumot is az újraalkotáshoz.
Fontos tudni, hogy egy évet mindenképpen várni kell a helyreállító mellműtéttel az onkológiai kezelés befejezése és a bizonyított gyógyulás után, amelyet onkológus vagy onkológiai bizottság részéről dokumentáció kell hogy alátámasszon.


Re-do surgery:
Ide tartoznak azok a beavatkozások, amelyeket egy már korábban végrehajtott plasztikai műtét által kialakult, nem ideális állapot korrekciója érdekében végzünk. Ilyen lehet például egy károsodott, tokosodott vagy fájdalmat okozó szilikonimplantátum cseréje, zavaró hegek (keloid, rossz irányú heg, húzódó heg, másodlagosan gyógyult heg) korrekciós műtéte.
Ár: megbeszélés szerint alakul ki a konzultáció során


Sérvek:

Lágyéksérv:
Elsősorban férfiaknál jelentkezik, a lágyék területén előredomborodó, érzékeny képlet formájában. Megoldása csak sebészi úton lehetséges, így nem érdemes sokat várni az orvos felkeresésével. A beavatkozás végezhető altatásban vagy helyi érzéstelenítésben is. A műtét során diszkrét metszésből műanyag hálót építünk be a hasfal rétegei közé, hogy az előreboltosulást megakadályozzuk, a hasfalat megerősítsük. A beavatkozás után néhány órát szükséges csak bent tölteni a kórházban, ezután kísérővel hazamehetnek a páciensek. Altatás esetén indokolt lehet egy éjszakát bent aludni a klinikán a biztonság kedvéért.

Köldök sérv:
A köldök területén dudor formájában jelentkező elváltozás. Végleges gyógyulást ígérő kezeléséhez műanyag háló beültetése is szükséges lehet. A beavatkozás végezhető altatásban vagy helyi érzéstelenítésben is. A műtét során finom és diszkrét metszéstechnika segítségével igyekszünk a köldököt a lehető legjobban megkímélni és eredeti formájában megőrizni.

Hasfali sérv:
Többnyire korábbi műtétet követően, a hasfalon található heg vonalában jelentkező előboltosulás. A beavatkozást csak altatásban végezzük, így aneszteziológiai kivizsgálás szükséges előtte, valamint egy éjszakát indokolt bent tölteni a kórházban a műtétet követően. A műtét alkalmával a hasfal szerkezetét rekonstruáljuk, szükség esetén műanyag háló vagy saját szövetek segítségével.

Visszér:

Megkülönböztetűnk egyrészt valódi visszér betegséget, amelynel az alsó végtagi viszértözs valamelyike kitágul, kanyargóssá válik, emiatt végül elégtelen lesz a működése. Ennek következtében fájdalommal járó pangás alakul ki lábakban, főként hosszú állás, üléskor a lábak keresztezése, magassarkú cipellők viselése esetén. A kivizsgáláskor ultrahang vizsgálat elvégzése szükséges, hogy pontosan lokalizáljuk a probléma forrását. A beavatkozás végezhető helyi érzéstelenítésben, illetve altatásban is. Utóbbi esetben egy aneszteziológussal való konzultáció is szükséges, amelynek alapján további vizsgálatok merülhetnek fel, mint például egy általános laborvizsgálat, mellkas röntgen, EKG, stb. A műtétet követően kompressziós harisnya viselése 6 héten keresztül indokolt. Varratszedés 1 és 2 hét múlva esedékes.
Más jellegű elváltozás a hajszálértágulat, amely csak esztétikai gondot okoz tulajdonosának, funkcionális panaszokat nem okoz. Ennek kizárása érdekében ultrahang vizsgálatot szoktunk kérni