A befelé forduló mellbimbó

- B.É. -

mellbimbó befelé forduló
mellbimbó befelé forduló

A befordult mellbimbó problémája elsősorban a hölgyek körében szokott előfordulni, ám a férfiakat is érintheti. A nők esetében az esetleges szoptatási képtelenség miatt komoly diszfunkcióról is beszélhetünk. Oka, hogy a tejmirigy kivezető csatornái túl rövidre fejlődtek ki. Különbséget kell tenni az ellaposodott, és a valóban befelé forduló mellbimbó között, illetve a kettő között sok átmeneti fokozat is van. A lapos bimbó különböző házi praktikákkal (tornáztatás, különböző gyakorlatok, például a Hoffmann-módszer) előcsalogatható, addig a valódi befordult emlőbimbó már komolyabb gondokat is okozhat.

Amennyiben nem gyermekkor óta fennálló állapotról van szó, hanem felnőtt korban jelentkezik (főként, ha csak egy oldalt érint), mindenképpen kivizsgálást igényel, mert súlyos betegség előjele lehet! Elsősorban ki kell zárni az emlődaganat, és különféle gyulladások lehetőségét. Amennyiben a pácienst esztétikailag nagyon zavarja a befelé forduló mellbimbója, műtéti megoldás jöhet szóba. Erről viszont tudni kell, hogy jellemzően a tejkivezető csatornák átvágásával jár, azaz a későbbi szoptatás nem lehetséges!

Műtét nélkül azonban reménykedhetünk benne, hogy a terhességi hormonváltozások hatására a bimbók kijjebb fognak emelkedni, a baba szopizási technikája legyőzi az akadályt, illetve bimbókiemelő vagy mellszívó is a hölgyek segítségére lehet – természetesen egy tapasztalt szoptatási tanácsadó mellett. Előfordulhat, hogy mellnagyobbító műtétet követően a bimbók jobban ki fognak emelkedni, így elviekben ez a fajta beavatkozás megoldhatja a problémát – a többi áldásos hatásán felül. Ha mégsem, a cicik akkor is gyönyörűek lesznek 🙂 Ennél a műtétnél a tejkivezető csatornák nem sérülnek, így a szoptatást nem befolyásolja az implantátumok behelyezése. Kis mellek esetén inkább érdemes adni ennek egy esélyt, mintsem választani a szinte biztos szoptatási képtelenséggel járó bimbókiemelő műtétet.